Route

Een kaartenstudie toont twee keuzes voor een echte journey van noord naar zuid.

De twee routes komen bij elkaar bij Leitrim (Co. Leitrim, Eire) en zigzaggen verder dwars door het stille binnenland naar St Mullins (Co. Carlow, Eire), het beginpunt van getijdewater in de River Barrow, helemaal in het zuiden.

 

Wij kozen voor de route vanaf Belleek, want de route vanaf Coleraine loopt via de lang en winderig Loch Neagh, gevolgd na 30 km varen op de River Blackwater door de 70 km lang droge bedding van de Ulster Canal, hetgeen betekent een lange taxirit met ons hele hebben en houden.

De route is ~ 500 km lang met 76 sluizen, waarvan een aantal niet zelf te bedienen zijn (verplicht overdragen, op slot). Wij rekenen 30 dagen voor, inclusief een paar rust- en toeristische dagen.

Uitrusting en logistiek

Wij gingen in ons trouwe Ally Vouwkano, zodat wij met boot, peddel en al heen konden vliegen (naar Belfast met Easyjet, die een speciaal tarief voor kano’s heeft!) en terug via Dublin (Aer Lingus). Hiermee vermeden wij een 6-700 km lange shuttle met een huurauto tussen Belleek, beginpunt) St. Mullins (eindpunt). De transfers vulden wij aan met huurauto’s, taxi’s en lokale bussen.

Om schade aan de boot door ruwe sluiswanden en bij de in- en uitstappunten te beperken, plak een dun halfronde houten latje of elektriciteitskabel langs de breedste punten van de boot met Ducktape.

 

Voor het traject vanaf Shannon Harbour over de Grand Canal en Barrow Line/Barrow zorg dat je de zwengel koopt om de rinketten in de sluisdeuren te bedienen.

 

Wij hebben een gekocht voor €25 bij Waterways Ireland in Tullamore, een hele goede investering.

Kamperen

Wij namen de tent mee, omdat je bijna overal aan de oever kunt wildkamperen, maar wel alleen met toestemming van de eigenaar. Voor bijna alle waterwegen is dat de staatsbedrijf Waterways Ireland. Toestemming gebeurde telefonisch. De ambtenaren wilden niets op papier hebben! Wij waren nergens gestoord. Integendeel, veel interesse in onze reis van voorbijgangers.

Wilde kampeerplekken langs de kanalen en rivieren zijn makkelijk te vinden, vaak naast de sluizen. Op de meren (Lower en Upper Lough Erne, Lough Ree) is het een ander verhaal. Er zijn niet veel goede wilde kampeerplekken en je moet de dagafstanden een beetje plannen om van camping naar camping te varen.

 

Toerisme

Bij interessante steden gebruikten wij B&B’s, luxe moderne verblijven, simpel accommodaties bij families thuis. In een geval een omgebouwde oude spoorstation. In ieder geval leer je hierdoor de Ieren kennen. Ons Brits accenten verraadden ons en leidden vaak tot discussie over de naderende Brexit, waar de Ieren heel bang voor is.

Door gebruik te maken van B&B’s konden wij zo onze boot en bagage veilig achterlaten en steden bezoeken.

Interessant zijn