Traject Beleek, Lower Loch Erne, Enniskillen, Upper Loch Erne (85 km -  4 dagen)

Een waarschuwing - als er wind staat op Lower Lough Erne kan flinke golfslag ontstaan! De aanhoudende wind komt uit het westen, maar wij vertrekken richting het oosten. Eenmaal uit de beschutte baai krijgen wij toch wind 4 Beaufort met bijbehorende golven op de neus. Lower Lough Erne heeft in vergelijking met zijn kleinere broer Upper Lough Erne weinig eilanden die beschutting kunnen bieden. Wij ploegen een uur tegen de wind in, voordat wij aan de noordkant wat rustiger kunnen varen, beschut door het langgerekte Boa Island.

Na 25 km. bereiken wij onze camping Castle Archdale Forest en het begint stevig te regenen. Wij slepen de boot vol bagage “op de wieltjes” naar het trekkersveldje helemaal achterin. Trouwens “trekken” betekent tegenwoordig meer kampeerbus toerisme dan een rugzak- of kano-expeditie.

De volgende dag gaan wij verder, maar nu zijn er veel baaien en eilanden. Wij hoppen van luwte naar luwte. Wij varen de mooie ruïnes van het klooster op Devenish eiland voorbij en zijn verbaasd dat zijn kenmerkend ronde toren, 30 meter hoog uit de 12e eeuw oud, nog rechtop staat.

Wij zetten koers naar het zuiden, naar de mooie stad Enniskillen, (het Eiland van Kathleen), die Lower en Upper Lough Erne van elkaar scheidt. Daar slapen wij in een moderne B&B net buiten de stad. Dit geeft ons de kans de volgende dag de boot en bagage veilig achter te laten en de historisch stad, het kasteel en het militair museum te bezoeken.

 

Terwijl wij in het bezoekerscentrum de waterkaarten aandachtig bestuderen, komt een vriendelijke dame op ons af met een voorstel. Zonder te aarzelen zeggen wij “ja”. Als gevolg zitten wij aan het einde van de middag met 10 anderen te roeien in een currach, een grote skin-on-frame boot zelfgebouwd door de plaatselijke vereniging. Het doel van de tocht is weer Devenish, waar wij aan wal gaan en een korte avondwandeling maken langs de ruïnes en wij bewonderen de beroemde ronde toren van dichtbij.

Wij varen nog twee dagen zuidwaarts en verlaten Upper Loch Erne. Met de Shannon-Erne Blueway varen wij van de “North of Ireland” (politiek correct) naar Eire (de Ierse Republiek).