GRAND CANAL tot Lowtown (100km - 6 dagen)

In Shannon Harbour, een dorp met een imposant kasteel, begint het traject richting het oosten over het Grand Canal. In onze reis vormt het kanaal het verbindingsstuk tussen de twee meer interessante waterlopen, de Shannon en de River Barrow.

Wij doen er 6 dagen over. Wij zien bouwwerken, sluizen, bruggen en aquaducten, eigenlijk de historische resten van een eens drukke vaarverbinding. Voor ons is de dubbelsluis best spannend, want de middelste deuren staan open en een vloedgolf komt op ons af.

Langs de oevers staat een aantal ruïnes van kastelen, elk met zijn eigen verhaal. De oevers en sluizen zijn mooi onderhouden, de waterloop zelf niet echt. Het kanaal is een beetje verwaarloosd en ondiep en wij ploegen soms voor een paar kilometers door dikke massa’s drijvende waterplanten.

Er zijn langs de kant veel achtergelaten motorboten, het lijkt soms op een botenkerkhof.

Hoogtepunt halverwege is echter de stad Tullamore, beroemd voor haar drievoudig gedistilleerde whiskey, De oude distilleerderij is erg toeristisch maar de proeverij aan het einde van de toer was wel een opkikker. Een paar nachten in een B&B laat ons toe met een dagretourtje met de trein naar Dublin te gaan en daar met de hop-on-hop-off toeristenbus alle bezienswaardigheden van deze kosmopolitische stad zien. Eigenlijk heb je in Dublin twee volle dagen voor nodig.

  Tullamore Dew magazijn

Na 100 km op de Grand Canal zijn wij blij Lowtown te bereiken, want daar slaan wij rechtsaf naar de z.g. Barrow Line (ook een kanaal) en de River Barrow.